Hjem » Julegaver

Gode idéer til julegaver

Her kan du finde masser af inspiration og gode idéer til julegaver til ham og hende, drenge og piger, venner og veninder, nære og bekendte. Få idéer til den perfekte julegave til manden der har alt og den romantiske julegave til kvinden i dit liv.

Juleaften har vi tradition for at give julegaver til hinanden. Det er en gammel tradition, som blandt andet har rødder i fortællingen om de tre vise mænd, som havde gaver med til Jesusbarnet.

 

De første julegaver var mad, kager og stof

Julen, som vi kender den i dag, kom til Danmark i 1800-tallet. Inden da gav vi også hinanden julegaver. Det var gerne i form af kager og frugt til børnene, mad til folkene på gårdene og stof til pigerne, så de kunne sy tøj og sengetøj. Pengene var nemlig små den gang, når man arbejdede på en gård, hvad mange jo gjorde, så julegaverne havde en mere praktisk karakter.

 

Med juletræet kom nye traditioner for julegaver

Så vidt man ved, blev det første juletræ i Danmark tændt på det sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808. Traditionen med at hente et juletræ ind i stuen kommer fra Tyskland, hvor den så dagens lys i 1400- eller 1500-tallet.

I de første år med danske juletræer pyntede man det med hjemmelavet pynt. Man flettede kræmmerhuse, som man fyldte med rosiner, nødder og konfekt. Eller man bagte honningkager, som man hængte på grenene sammen med små sukkerfigurer og frugt. Når man havde danset om træet, spiste man pynten – præcis som vi synger om i ”Højt fra træets grønne top.”

Snart begyndte man også at pynte juletræet med gaver. Det var små ting og smykker, som blev delt ud til kvinderne, når man havde danset om træet. Senere begyndte man at pakke gaverne ind til julegaver, som vi kender det i dag. Alle de dejlige julegaver var beregnet til børnene, ikke de voksne – det ligger så smukt i julens ånd, at det handler mere om at give end om at modtage.

Derfor er de bedste julegaver også dem, hvor der virkelig er lagt noget omtanke i at finde en personlig gave. Forhåbentlig kan Gaveglad give dig masser af inspiration til at vælge nogle gode julegaver til dine nærmeste, så du kan vise dem, hvor meget du holder af dem.